Get Adobe Flash player

Warsztaty "Dziczyzna  w kuchni w roli głównej"

W minioną sobotę  23 października br. po raz drugi w Zespole Szkół Rolniczych w Kościelcu odbyły się warsztaty kulinarne, pt.  „Dziczyzna  w kuchni w roli głównej”. Warsztaty poprowadził mistrz w przygotowywaniu  „dzikiej kuchni” Jakub Wolski. Współorganizatorami warsztatów byli: Zarząd  Okręgowy PZŁ w Koninie, Stowarzyszenie Dian Polskich, Polski Związek Młodzieży Łowieckiej, Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny „Lizawka”  z  Poznania. W warsztatach uczestniczyła młodzież z klas  żywienia i usług gastronomicznych z technikum w Kościelcu i Powierciu, a także Panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Czołowie i Ruszkowie II. Celem warsztatów była promocja potraw z dziczyzny i  nauka jej przyrządzania oraz przedstawienie walorów zdrowego odżywiania wykorzystując mięso pochodzące ze zwierząt dziko żyjących.

Uczestnicy warsztatów mieli do dyspozycji dwie tusze danieli oraz mięso z jelenia i dzika. Od wczesnych godzin rannych pod okiem mistrza Jakuba Wolskiego dokonano fachowego rozbioru, a następnie maceracji mięsa i przygotowania potraw. Wypiekano także specjalnie na tę okazję chleb ze składników i według receptury Mistrza Jakuba. Zaproszeni na godzinę piętnastą goście: Wice Starosta Powiatu Kolskiego Sylwester Chęciński, Wójt Gminy Kościelec Dariusz Ostrowski, Dyrektorzy Zespołów Szkół w Kościelcu i Powierciu, Łowczy Okręgowy Bernard Rux zasiedli wspólnie przy biesiadnym stole razem z uczestnikami warsztatów. Stoły uginały się pod półmiskami potraw z dziczyzny z gulaszem w roli głównej. Żony myśliwych chętnie udostępniały swoje sprawdzone przepisy. Uczestnicy warsztatów umówili się na kolejne spotkanie w przyszłym roku.