W miniony piątek, 22 września br. Dom Ludowy w Ruszkowie Drugim obfitował w smaczne przekąski z dziczyzny, a unoszące się z kuchni zapachy przyciągały wszystkich uczestników wydarzenia. Wszystko za sprawą warsztatów kulinarnych pn. „Natura od kuchni i nie tylko” – zorganizowanych przez Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Ruszkowie Drugim oraz Klub Dian Przy ZO PZŁ w Koninie. Partnerem wydarzenia były Lasy Państwowe. Punktem głównym akcji było wspólne przyrządzanie „dzikiej pizzy”, ale nie zabrakło też dobrej leśnej zabawy. Uczniowie Technikum Leśnego w Żychlinie przygotowali młodszym koleżankom i kolegom ze Szkoły Podstawowej w Ruszkowie Pierwszym kilka zabaw i konkursów o tematyce przyrodniczej. Dzieci miały okazję zagrać w leśne kalambury, dzikie zgadywanki, wylosować leśny skarb z zielonej skrzyni lub też rozpoznać tropy zwierzyny. Dla maluchów z klas 0-III przygotowany był konkurs plastyczny pt. „Zierzyna o wschodzie słońca”. Na koniec wszyscy wspólnie skosztowali „dzikich przysmaków” i kiełbasek z ogniska. Partnerem wydarzenia były Lasy Państwowe.